Samen naar een duurzame wereld

Feest in ’t Park brengt al meer dan 30 jaar verschillende culturen samen met een laagdrempelig en inspirerend programma. Het is een feest van verbinding, ontmoeting en solidariteit waar aandacht voor duurzaamheid centraal staat.

Tijdens het festival maak je op een originele en interactieve manier kennis met de SDG’s, Sustainable Development Goals ofwel duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Deze doelstellingen zijn een leidraad naar een duurzamere wereld. Er zijn in totaal 17 SDG’s – elk met een reeks subdoelstellingen – die kaderen in Agenda 2030.

Agenda 2030 is een beleidsambitie van de VN waar landen wereldwijd hun schouders onder zetten om tot een betere wereld te komen.

Elk jaar focussen we op andere doelstellingen. Dit jaar gaat de aandacht naar SDG 6, schoon water en sanitair en SDG 14, leven in het water. 

Aandacht voor proper water

 

Aandacht voor water staat hoog op de internationale agenda.  Water vormt immers de kern van duurzame ontwikkeling en heeft invloed op het levensonderhoud van miljarden mensen.

Belangrijk dus om even stil te staan bij hoe we met water omgaan.

Ook wij hebben bijvoorbeeld een hoog waterverbruik van gemiddeld 114 liter per dag per huishouden. En in de Noordzee kampen we met een grote vervuiling waarbij duizenden microplastics via vis op ons bord en in ons lichaam terecht komen.

Tijdens Feest in ’t Park maken we je bewust van deze problematieken en stellen we gerichte acties voor die we in ons dagelijks leven kunnen toepassen.  

SDG 6: Schoon water en sanitair

SDG 6 heeft als doel om duurzaam waterbeheer te promoten en de toegang tot water en sanitair voor iedereen te verzekeren.

Wat kan jij betekenen?

  • Informeer jezelf waarom proper water belangrijk is
  • Ga duurzaam om met water en bereken jouw watervoetafdruk hier
  • Spoel geen vuilnis of chemisch afval door in het toilet
  • Bespaar op water bij het tandenpoetsen, wassen en kuisen

SDG 14: Leven in het water

SDG 14 heeft als doel de oceanen, zeeën en het maritieme leven te beschermen, te behouden en ons gebruik ervan duurzaam te maken.

Wat kan jij betekenen?

  • Informeer je over onze zeeën en oceanen
  • Besef dat vuilnis in zee belandt
  • Vermijd onnodig gebruik van plastic
  • Ondersteun duurzame visvangst
  • Ga zelf de zeevervuiling tegen en ruim ook mee het strand op: word lid van de vzw Proper strandlopers