Op Feest in ’t Park leer je de werking van verschillende mondiale partners, ngo’s en vierdepijlerorganisaties kennen. Elk van hen heeft een eigen verhaal, eigen dromen en eigen doelstellingen. Op de wereldmarkt lichten de mondiale organisaties, NGO’s en vierdepijlerorganisaties toe hoe ze zich dagelijks inzetten voor duurzame projecten en kan je producten kopen.

Hieronder vind je alle informatie over de organisaties die in 2024 op de wereldmarkt stonden en ontdek je ook op welke SDG’s zij hun werking toespitsen.

  • Aukas vzw

    Aukas vzw is een Belgische vzw die werkt rond onderwijs in Cambodja en die daar de relatie tussen kinderarbeid, armoede en analfabetisme wil doorbreken. De Aukas studiebeurs ondersteunt kansarme studenten in de vier laatste jaren van het middelbaar, want armoede is de hoofdreden van het vroegtijdig schoolverlaten na het derde middelbaar, vooral op het arme platteland.

    Tijdens de jaren waarin ze een studiebeurs krijgen, worden de jongeren gemotiveerd en gestimuleerd om hun eigen sterktes te ontdekken. Om de armoedecirkel structureel en duurzaam te doorbreken, werkt Aukas rond projecten die door lokale mensen gedragen worden. De vzw biedt vooral financiële en organisatorische ondersteuning.

  • UNICEF Brugge

    UNICEF verdedigt kinderrechten wereldwijd en zet zich in voor een betere toekomst voor elk kind, door noodhulp bij rampen en conflicten, te werken aan duurzame ontwikkelingsprogramma’s en te strijden voor gelijke kansen voor alle kinderen. 

    Dit jaar vestigen we op Feest in ’t Park extra aandacht op de klimaatcrisis – een kinderrechtencrisis. Extreme weersomstandigheden, vervuiling en natuurrampen bedreigen de gezondheid, veiligheid en toekomst van miljoenen kinderen. UNICEF vecht voor klimaatactie om kinderen te beschermen en hun recht op een veilige en leefbare wereld te garanderen. 

    Als kinderrechtenorganisatie van de VN zet UNICEF België ook sterk in op kinderrechteneducatie. Met lesmateriaal en workshops in scholen, zoals het Sacha-project, leren kinderen spelenderwijs over hun rechten en hoe ze zelf een verschil kunnen maken. Dankzij de inzet van vrijwilligersgroepen, zoals UNICEF Brugge, kunnen we deze sensibilisering breder verspreiden en bouwen aan een betere toekomst. 

  • Vzw Kitanda

    Vzw Kitanda is een vereniging uit Brugge die de zwaksten in de samenleving wil helpen. De focus ligt actueel op het uitbouwen van een watervoorziening met semi-economische mogelijkheden voor een erg arme leefgemeenschap in Kenia.

    De voorziening van water en toiletten, de opstart van landbouw, viskweek en een kippenfarm voor eigen voedselproductie, en de steun bij het ontwikkelen van onderwijskansen hebben een positieve impact op de gezondheid en versterken de leefgemeenschappen van de mensen in Kenia en Noord-Nigeria waar de vzw haar projecten uitbouwt.

  • Niemand is Illegaal

    De vereniging Niemand is Illegaal zet zich in om de vluchtelingen in Duinkerke te helpen en ondersteunen. Ze verzamelen hulpgoederen zoals kledij, slaapzakken, deken en tenten. Op dit moment is er een project om een mobiele douche te bouwen in het vluchtelingenkamp. Daar is heden geen enkele mogelijkheid tot wassen en wat voorzien wordt, wordt snel terug afgebroken door de Franse overheid.

    “Wij brengen wat menselijk waar het onmenselijke de overhand heeft. Een vluchteling wil net zoals jij gelukkig zijn en betekenis geven aan zijn leven.

    Wij bieden hulp aan mensen onderweg, maar kunnen dat niet zonder jouw hulp. Met elke bijdrage deel je een stukje geluk.”

  • Friends in Kovalam

    Friends in Kovalam is een sociaal project van de leerlingen van Atheneum Brugge. Het project ondersteunt de werking van SISP (Sebastian Indian Social Project), een ngo die in Kerala, Zuid-India, de levenstandaard van de allerarmsten wil verbeteren. Dit via gratis scholing, training in sociale weerbaarheid, het opzetten van microkredieten, begeleiding en financiële hulp voor medische behandeling, voeding en/of schoolkosten.
    SISP organiseert gratis tweedekansonderwijs, en tewerkstelling en sociaal werk voor iedereen, ongeacht geslacht, religie of geaardheid.

  • Rode Kruis opvangcentrum Brugge

    Het Rode Kruisopvangcentrum biedt onderdak en ondersteuning aan 60 “verzoekers om internationale bescherming”.
    Bewoners (alleenstaanden, niet begeleide minderjarigen en gezinnen) uit allerlei windstreken verblijven er samen tot er een definitieve beslissing is genomen in het kader van hun verzoek. Tijdens hun verblijf krijgen ze ondersteuning op administratief, medisch en psychosociaal vlak alsook op vlak van onderwijs en vrije tijd. 

    Op zoek naar hoop: De reis van een verzoeker om internationale bescherming 

    Tijdens Feest in ’t Park organiseert het Rode Kruis een inleefspel waarin bezoekers ervaren hoe het is om een verzoeker om internationale bescherming in België te zijn. Ze doorlopen een interactief traject dat de uitdagingen van het leven in een opvangcentrum toont. Het spel biedt een kans om meer begrip en empathie te ontwikkelen voor verzoekers om internationale bescherming. 

    Copyright Dora Art Photography 

  • 11.11.11

    11.11.11 komt in actie tegen uitbuiting van mens en natuur. Iedereen – waar ook ter wereld – heeft recht op een menswaardig bestaan. Om echt iets te veranderen moeten macht en middelen eerlijker worden verdeeld. We richten onze blik dan ook op de werelden stellen het huidige systeem in vraag. Een rechtvaardige wereld voor mens en natuur kan als we samen druk zetten. Met 11.11.11, koepel van internationale solidariteit, brengen wij mensen, groepen en organisaties bijeen om die verandering waar te maken. Want samen staan we sterker dan alleen.  

    Overal in Vlaanderen en Brussel wordt 11.11.11 gedragen door haar vele vrijwilligers, ook in Brugge. Door hun politieke of fondsenwervende acties verspreiden ze de boodschap van internationale solidariteit. Jij kan ook meedoen, op een manier die bij jou past! Ontdek meer bij de stand van 11.11.11 Brugge op ‘t FiP. Steun je of sluit jij je ook aan bij onze beweging? 

  • AFS Low Lands

    AFS is een internationale, educatieve interculturele organisatie met een netwerk dat zich uitstrekt over meer dn 50 landen. AFS bereidt toekomstige wereldburgers voor om een actieve rol op te nemen in een geglobaliseerde wereld en superdiverse samenlevingen. Dit doen we onder andere door vormingen en interculturele uitwisselingen. Lokale AFS-vrijwilligers zijn de drijvende kracht van onze organisatie. Zijn ondersteunen deelnemers en families tijdens hun interculturele reis, bepalen mee het beleid van de organisatie en zijn het aanspreekpunt voor scholen en lokale organisaties. 

  • Komerbi vzw

    Komerbi werkt met een erg divers publiek. Jongeren en ouders met verschillende achtergronden kunnen bij Komerbi terecht voor gratis activiteiten en huiswerkbegeleiding. Naast het bieden van warme zorgen aan de leden dichtbij, organiseert de vzw ook activiteiten waarmee geld en benodigdheden ingezameld worden voor kansarme mensen uit andere werelddelen. Zo stimuleert Komerbi jongeren om burgerschap te tonen en hun steentje bij te dragen aan de samenleving. Komberbi werkt samen met partners binnen Brugge en daarbuiten, zoals Al Minara uit Gent.

  • Regionale werkgroep Plan International Brugge

    Plan International is al jaren lid van de Mondiale Raad in Brugge. Plan International België zet zich in voor de rechten van kinderen en meisjes in het bijzonder. Denk maar aan het afkeuren van kindhuwelijken, het vermijden van ongewilde zwangerschappen en het bieden van onderwijskansen.
    De regionale werkgroep probeert te sensibiliseren en fondsen te verwerven. De focus ligt vooral op SDG’s rond gender en onderwijs.

  • WSM

    WSM komt op voor waardig werk en sociale bescherming zodat mensen overal ter wereld een menswaardig leven kunnen leiden. WSM werkt daarvoor samen met sociale bewegingen in 23 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en ook in België.

    Versterkt door internationale samenwerkingen ijveren zij voor correcte jobs (leefbaar loon, veilige werkplek …), toegankelijke gezondheidszorg, beroepsopleidingen, een sociale en solidaire economie… WSM behoort in België tot het netwerk van beweging.net.

  • vzw Casa Maín Vlaanderen

    Casa Maín Vlaanderen is een vzw die een tehuis voor meisjes steunt in Santa Cruz, Bolivia. Het tehuis staat in voor opvang en opvoeding van 120 meisjes tussen 4 en 18 jaar, geplaatst door de jeugdbescherming van de stad. De zusters van Don Bosco die het tehuis leiden, zorgen voor een thuis, geborgenheid en onderwijs voor deze meisjes zodat ze later zelfstandig in het leven kunnen staan.

  • Oxfam Wereldwinkel

    Oxfam Wereldwinkel is een democratische vrijwilligersbeweging die strijdt tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid. Zo zorgt Oxfam ervoor dat iedereen een menswaardig leven kan leiden en elk fundamenteel recht voluit kan uitoefenen. Bij Oxfam-Wereldwinkels vind je een ruim assortiment Fairtradeproducten. Met de aankoop daarvan steun je het streven naar structurele verandering in het handelssysteem, en naar duurzame en eerlijke handel met respect voor mens en planeet.  

  • KIYODEL vzw

    KIYODEL vzw: Kansen creëren voor kwetsbare jongeren in Oeganda 

    KIYODEL vzw zet zich in voor de meest kansarme, kwetsbare en gemarginaliseerde jongeren die in armoede leven in de plattelandsgebieden van Rwoho (Ntungamo district) in Oeganda. Veel van deze jongeren verlaten de school door uiteenlopende uitdagingen, zoals een gebrek aan financiële middelen, de grote afstand tot onderwijsinstellingen en het ontbreken van sanitaire hygiëneproducten, waardoor vooral meisjes hun opleiding niet kunnen voltooien. 

    Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, richt KIYODEL zich op strategieën en activiteiten die jongeren stimuleren om innovatief te zijn en kansen te creëren voor hun eigen ontwikkeling. 

    Met de oprichting van een trainingscentrum biedt KIYODEL jongeren de kans om praktische vaardigheden te verwerven waarmee ze zelfredzaam kunnen worden. Het centrum ondersteunt hen bij het verleggen van grenzen, het opzetten van een eigen onderneming of het vergroten van hun kansen op lokale werkgelegenheid. Op deze manier draagt KIYODEL actief bij aan de strijd tegen armoede, kinderhuwelijken en werkloosheid. 

    Door zelf een trainingscentrum te bouwen, streeft KIYODEL naar een duurzame impact op de gemeenschap en een toekomst waarin jongeren de kans krijgen om hun volle potentieel te benutten. 

  • Amnesty International Brugge

    Amnesty International is een wereldwijde, onafhankelijke en onpartijdige organisatie van meer dan 10 miljoen mensen die opkomen voor mensenrechten. In vele landen worden mensen, gemeenschappen en organisaties vervolgd, bedreigd of gedood omdat ze hun leefgemeenschap en het natuurlijke milieu willen beschermen.

    De lokale groep van Brugge voert actie voor betere bescherming van mensenrechten in de regio Grote Meren (Afrika), Colombia, Israël-Palestina en de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika.

    Op Feest in ’t Park stelt Amnesty enkele van deze organisaties voor en licht de organisatie ook toe hoe ze lokaal actief zijn en partnerschappen aangaan door samen te werken met ‘Brugge dialoogstad’ via de Brugse armoede-adviesraad, alsook met de Brugse armoedeverenigingen in het kader van de Werelddag van verzet tegen extreme armoede op 17 oktober.

  • African Women Work

    Bij Chéry Faso koop je niet alleen een product, maar ook het verhaal van 36 sterke mama’s uit het dorp Boni in Burkina Faso. De vrouwen richtten een eigen organisatie op en maken op traditionele wijze karitéboter, een topproduct dat ze verkopen tegen een eerlijke, door hen bepaalde prijs.

    Zo beschikken ze over een zelfstandig inkomen, een eigen bankrekening en twee productiecentra in het dorp. Door te kiezen voor direct trade met vrouwenorganisaties in Burkina Faso en Ghana, betaalt Chéry Faso een eerlijke aankoopprijs voor een (h)eerlijk product. Bovendien gaat van de verkoopswinst van elk potje karité, elk flesje olie en elk stuk zeep de helft terug naar de vrouwen aan de bron. Direct trade, een transparant verhaal door eerlijke handel van pure verzorgingsproducten.

    op Feest in ’t Park vertegenwoordigt de organisatie heel duidelijk het partnerschap met de vrouwenorganisaties met beeldmateriaal, infobrochures leer je Chéry haar persoonlijk verhaal.

  • Paadhai vzw

    Paadhai wil kansarme ‘vergeten’ kinderen in Zuid-Indië (Chennai, wijk Valasaravakkam) de mogelijkheid geven om op te groeien tot weerbare volwassenen. Om hun kansen op een menswaardige toekomst te vergroten, zet de vzw in op het geven van onderdak en onderwijs.

    Paadhai ondersteunt duurzame ontwikkelingsprojecten. Zo werd er een trainingscentrum opgestart om kinderen die niet goed mee kunnen extra ondersteuning te geven en om volwassenen voor te bereiden op examens voor aanwerving. Aandacht gaat ook naar het versterken van de positie van de vrouw binnen de Indiase maatschappij via bewustmakingsacties en door het geven van micro-kredieten en vorming.

  • Crea Thera International

    LIBANON – I SEE YOU
    In 2020 verwoestte de explosie in Beiroet de haven, met 200 doden en duizenden gewonden, wat de reeds bestaande crisis in Libanon verergerde. Veel jongeren leven in een constante staat van onzekerheid door deze tragedie en door de recente escalatie van geweld tussen Israël en Libanon.  

    Het I SEE YOU-project, in samenwerking met ngo LOYAC, biedt een therapeutische ruimte voor kwetsbare jongeren—vluchtelingen en Libanese jongeren—om hun trauma te verwerken via muziektheater. In 2025 zullen twee groepen deelnemen aan het project, dat eindigt met een voorstelling de locale en bredere gemeenschap. LOYAC zal zorgen voor voortzetting van het project door 2 vrijwilligers die opgeleid worden om met muziek en theater te werken. 

    BOSNIË – Muziek in Osmace
    In het afgelegen bergdorpje Osmace, waar Crea Thera haar eerste workshops gaf, verzorgen we een muziekproject voor de kinderen van overlevers van de genocide in Srebrenica in 1995 (Bosnië). Tijdens muzikale weken in de lente en herfst kunnen kinderen zingen, instrumenten spelen en theateroefeningen doen, en het project eindigt met een voorstelling voor de lokale gemeenschap. Crea Thera informeert op Feest in ’t Park over het belang van creatief therapeutisch werk met kwetsbare kinderen en jongeren.
     

  • CATAPA vzw

    CATAPA vzw is een organisatie die werkt rond de ecologische en sociale implicaties van mijnbouw, voornamelijk vanuit een historische band met Latijns-Amerika. Mijnbouw is een activiteit waarbij hele gemeenschappen, omgevingen en dierenpopulaties verstoord worden. Drinkwater wordt vervuild en trekt de gezondheid van nabijgelegen landbouwgrond met zich mee, dit heeft impact op de levenswijze van de inheemse groepen rondom  dit gebied.

    De organisatie gelooft sterk in Degrowth en koppelt het mijnbouwverhaal aan geplande veroudering, een bewuste strategie van (elektronica)producenten om producten zodanig te maken dat ze het voortijdig begeven (denk aan printers die opeens niet meer werken, GSMs of computers die door bewuste updates frustrerend traag worden …). Omwille van het gebrek aan mogelijkheden voor herstel en recyclage, schuiven mensen dan al snel aan voor een nieuw toestel. Dit opgelegde consumptiepatroon legt veel druk op de metaalindustrie en dus ook mijnbouw.

  • Vrienden van Tshilomba vzw

    De vrienden van Tshilomba is een kleine organisatie gesticht door Pater Scheutist Karel Van Laer. Hij was 47 jaren actief op diverse plaatsen in de regio Oost-Kasaï. Getroffen door de moeilijke leefomstandigheden in deze afgelegen streek besloot hij om samen met de lokale bevolking de handen uit de mouwen te steken en voornamelijk op educatie als wapen tegen armoede te focussen.

    Het hoofddoel van de VZW is fondsen verwerven om de partnergroep ter plaatse Balunda ba Tshilomba te ondersteunen in de realisatie van een aantal structurele en duurzame projecten (b.v. scholen renoveren en bouwen, alfabetisering van tienermeisjes) ten voordele van de zwakste groepen in de samenleving (kinderen, tieners, alleenstaande vrouwen). De VZW ondersteunt ook het weeshuis Mamu Angélique in Mbuji-Mayi waar 72 weeskinderen of kinderen beschuldigd van hekserij een veilige thuis gevonden hebben.

  • Child-Help vzw

    Child-Help vzw is een Belgische vzw voor internationale samenwerking. 

    Het is de missie van Child-Help om een generatie mogelijk te maken waarin kinderen met spina bifida (open ruggetje) en hydrocefalie (een waterhoofdje) gedreven volwassenen worden in een inclusieve samenleving. Child-Help vzw werkt hiervoor samen met partners over heel de wereld.  

    Child-Help zet in op het toegankelijk maken van de zorg en de behandeling van een open rug en een waterhoofd door wereldwijde kennis te vertalen naar haalbare zorg in landen waar de zorg ontoereikend is. 

    Child-Help wil de levenskwaliteit verbeteren van mensen met een open rug en een waterhoofd en hun familieleden in landen in het Zuiden door samenwerking met internationale en lokale partners. 

    Child-Help ondersteunt zelfhulpgroepen om binnen het land te vechten voor een betere zorg en een inclusieve maatschappij. Deze zelfhulpgroepen streven ernaar dat hun eigen overheden hun verantwoordelijkheid opnemen. 

    Child-Help zet in op het voorkomen van deze handicaps  door primaire preventie, o.a door de verdeling van foliumzuur aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd. 

    In België wil Child-Help vzw de problematiek van deze aandoeningen bekendmaken en financiële steun inzamelen om haar missie waar te maken.  

    Meer informatie: www.child-help.be 

  • Damiaanactie vzw

    Damiaanactie is een Belgische medische non-profitorganisatie die zich inzet voor mensen met lepra, tuberculose en andere ziektes die vooral de kwetsbaarste bevolkingsgroepen treffen. 

    Met alle macht bijdragen aan de verwezenlijking van de WHO-doelstelling om voor 2030 een einde te maken aan de epidemie van tuberculose en verwaarloosde tropische ziekten zoals lepra en leishmaniasis. 

    Toegang tot gezondheidszorg als hefboom voor een rechtvaardigere wereld. 

    Vele factoren zoals armoede, ondervoeding en slechte levensomstandigheden beïnvloeden de verspreiding van epidemieën. Om elke patiënt de beste kans op herstel te geven, streven we naar een hoge kwaliteit van diagnose, behandeling en zorg. Tegelijkertijd organiseren we bewustmakingscampagnes, opleidingen, investeren we in onderzoek en voeren we gerichte medische acties uit. 

    En we gaan nog verder! Ons werk maakt deel uit van een holistische benadering die erop gericht is belemmeringen in elke fase van het traject van de patiënt weg te nemen. Het gaat erom essentiële sociaal-economische steun te verlenen aan de meest kansarmen, discriminatie te bestrijden en duurzame partnerschappen aan te gaan met plaatselijke organisaties, volksgezondheidsstructuren, overheden en NGO’s die actief zijn in de landen waar wij aanwezig zijn. 

    Op vraag 

    Damiaanactie komt enkel tussen op vraag van lokale autoriteiten. Zij weten best waar en wanneer er medische hulp nodig is. 

    Projecten op lange termijn 

    Damiaanactie zet enkel in op langetermijnprojecten. Patiënten wacht immers een zware en langdurige behandeling. 

    Lokaal personeel 

    Wij werken in de projectlanden voornamelijk met lokaal personeel. Zij spreken de taal en winnen makkelijker het vertrouwen van patiënten en hun naasten. 

  • Broederlijk Delen

    In onze missie en visie zitten onderstaande SDG’s verweven:
    1: Geen armoede
    2: Geen honger
    3: Ongelijkheid verminderen
    17: partnerschap om doelstellingen te bereiken
    Broederlijk Delen streeft naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Want er is genoeg voor iedereen. Toch leven er mensen in armoede. Delen en herverdelen. En investeren in de eigen plannen van de armste gemeenschappen in de partnerlanden. Dat is voor ons de oplossing.
    Vervolgens zetten we in op 3 domeinen:
    1. Politieke stem en participatie
    2. Wereldwijde solidariteit
    3. Grondstoffen en voedselsystemen.
    Onderstaande SDG’s zijn hierin verweven:
    SDG 13: Klimaatactie: Met onze 25% revolutie strijden we voor duurzame systeemverandering. We strijden tegen onrechtvaardige systemen die we ervaren in onze partnerlanden, zoals monocultuur, zadenpatent van multinationals, mijnbouw, … door lobbywerk, juridisch werk….
    SDG 5: Gendergelijkheid internationaal
    We empoweren vrouwen in hun lokale gemeenschappen zodat zij ook een stem krijgen. We versterken vrouwen door deelname aan onze programma’s in onze partnerlanden….
    SDG 3: Goede gezondheid en welzijn.
    We versterken lokale boeren en gemeenschappen in hun agro ecologische landbouw die vervolgens bijdraagt aan de lokale voedselvoorziening.
    We strijden in verschillende landen tegen mijnbouw en extractivisme die hun grond en water verontreinigen, zorgen voor grondconversie, chemische vervuiling…. en een risico vormen voor het welzijn van de lokale bevolking.
    We willen onze stand voornamelijk inkleden met fotomateriaal over onze partners en een visuele weergave van onze 25% revolutie.
  • Wereldhuis West-Vlaanderen

    Wereldhuis West-Vlaanderen is de plaats waar het Provinciaal mondiaal beleid vorm krijgt. Een bevraging van de achterban toont aan dat het Wereldhuis gewaardeerd wordt als fysieke plek waar Provinciaal Mondiaal Beleid, beleid integratie en haar partners een plek krijgen. De kruispuntfunctie (samenwerken en verbinden) van verschillende stakeholders en de laboratoriumfunctie van het wereldhuis -onderzoeken en durven/kunnen/mogen falen- wordt als uniek gezien.

    Er zijn reglementen voor ondersteuning van Zuidpartners, educatieve en sensibiliserende activiteiten in West-Vlaanderen en buitenlandse stages. Daarnaast is er ook een documentatiecentrum met een grote collectie rond NT2 en rond wereldburgerschapseducatie.

  • Himalayan Projects

    Himalayan projects legt zich als Belgische vzw, met een hart voor de oerculturen in de ontwikkelingslanden rond de Himalaya, toe op de zorg voor Nepalese achtergestelde groepen. Projecten willen in het bijzonder kansen scheppen voor vrouwen, personen met een beperking en kinderen.

    De vzw verbetert de onderwijskansen door te voorzien in schoolinfrastructuur en educatief materiaal. Naast de vrijwillige inzet van leraren van hier, worden  Nepalese leraren betaald en is er ook een studiefonds voor hogere studies. Medische hulp wordt geboden door het voorzien in medische posten, medische mobiele kampen, preventiecampagnes en een fonds voor dringende hospitalisaties.

    Voorts gaan middelen naar het voorzien in schoon drinkwater voor afgelegen dorpen en de heropbouw na natuurrampen. Recent is een sanitair project in een openbare school afgewerkt en een groot project rond drinkwatervoorziening in een afgelegen dorp in aardbevingsgebied opgestart. Er is ook een noodfonds voor dringende financiële hulp voor kansarmen.

  • Brugs Vredesplatform

    Het Brugs Vredesplatform is een overleg- en adviesplatform over de kleine en grote vrede. Het bestaat uit de Brugse Vredesorganisaties, Amnesty International Brugge, Avansa regio Brugge, HuisvdMens, Integraal, Joe English vzw, Nsanga vzw, Pastorale Eenheid Sint-Donatianus Brugge, Pax Christi Brugge, Taranta vzw, VOS Brugge, Vredeskapel Brugge, Vredeswijzer, Witte Lintjesactie en World of Love. 

     

  • Vredesactie Brugge

    Vredesactie is een pluralistische vredesbeweging die pleit voor een maatschappij waarin conflicten worden opgelost zonder geweld of oorlogsdreiging. Vredesactie is een motor voor de ontwikkeling van geweldloze actie en de invulling van een pacifistisch vredesbeleid.  Vredesactie is aangesloten bij de pacifistische beweging ‘War Resisters International’ (WRI), een wereldwijd netwerk van organisaties, groepen en personen die de WRI-beginselverklaring onderschrijven: ‘Oorlog is een misdaad tegen de mensheid. Daarom ben ik vast besloten geen enkele vorm van oorlog te steunen en te ijveren voor de opheffing van alle oorzaken van oorlog.’

  • Vredeswijzer

    Vredeswijzer is opgericht vanuit de behoefte aan een liefde- en vredevolle wereld zonder onmin, oorlogen en aanslagen op de natuur, mensen of andere levende wezens. Vredeswijzer bundelt methodes om conflicten op te lossen en om zorgzaam om te gaan met de medemens en met de planeet.

  • Stichting Ray of Light

    Stichting Ray of Light, opgericht door schrijver en humanist Bruce Cerew, zet in op het zelfredzaam en onafhankelijk maken van kansarme vrouwen en kinderen in het plattelandsgebied van Nigeria. Dit gebeurt door de overdracht van technologie en het bevorderen van beroepsopleidingen. Daarbij gaat aandacht naar duurzame ontwikkeling en milieu, bijvoorbeeld binnen de landbouwproductie of het voorzien in schoon drinkwater. Zo werden er al 5 grote waterputten gerealiseerd en 150 solar straatverlichting geplaatst in verschillende Nigeriaanse dorpen. Verder werden meer dan 20.000 solar lampen verdeeld die werken op zonne-energie die gevaarlijke kerosinelampen vervangen.

  • Grootouders voor het Klimaat

    De Brugse afdeling van de Grootouders voor het Klimaat ontstond begin 2020 bij enkele Bruggelingen die deelnamen aan de jongerenmarsen voor het klimaat. 

    Vandaag maken wij deel uit van een wereldwijde beweging van mensen die bezorgd zijn over de opwarming van de aarde door de massale uitstoot van broeikasgassen. Wij willen onze blauwe planeet leefbaar houden en die zo doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. 

    Wij informeren en sensibiliseren de Brugse bevolking over ons gebruik van energie: afbouw van fossiele brandstoffen en meer gebruik van hernieuwbare energie. Het sociale aspect hierin is belangrijk: een betere isolatie van woningen en het gebruik van bijvoorbeeld zonne-energie moet er niet alleen voor de happy few zijn, maar via steun van de overheid ook voor mensen die het financieel moeilijk hebben. De winst is hier immers dubbel: meer klimaatzorg èn meer wooncomfort. 

    Wij oefenen ook druk uit op het beleid. In Brugge volgen wij de uitwerking op van het nieuwe bestuursakkoord 2025-2030. Wij zien erop toe dat voor de klimaatthema’s in dat akkoord de nodige budgetten vastgelegd worden. Wij nemen ook deel aan de klankbordgroep bij het klimaatplan van het Brugse stadsbestuur. Verder moeten wij recent ook actie voor een beter openbaar vervoer en voor het behoud van de schaarse open ruimtes in de Brugse regio. 

    Contact 

    Wil je meewerken of heb je een vraag? 

    Mail naar regiobrugge@grootoudersvoorhetklimaat.be 

  • Eco Granja Buvuma

    Victoria Vanilla Eco Granja Buvuma is een project gelegen op het eiland Buvuma in het Victoriameer voor de kust van Oeganda, nabij Jinja. De 100.000 eilandbewoners zijn arm en hebben bijna geen toegang tot voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen. Op een plantage van zowat 24 hectare in het dorpje Bumazime wordt alles (momenteel avocado en vanille) volledig biologisch geteeld, met respect voor de natuur. Het project werkt enkel met dorpsbewoners en zoveel als mogelijk met lokale middelen. Het is bedoeling om de lokale gemeenschap, en dan vooral de vrouwen, vooruit te helpen en hen te laten werken in de arbeidsintensieve kweek en rijping van vanille.

    Met het motto ‘Think Green’ wil de organisatie de boeren op het eiland motiveren om meer bomen te planten voor meer diversiteit in de omgeving van het Victoriameer en het eiland in het algemeen.

  • Greenpeace

    Greenpeace België zet zich al jaren in voor het beschermen van onze planeet, alsook voor sociale rechtvaardigheid? De klimaatcrisis raakt ons allemaal, maar treft vooral de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Mensen met een laag inkomen, inheemse gemeenschappen, LGBTQIA2S+ personen en mensen die racisme ervaren, krijgen vaak het hardst de klappen. Zij worden vaker blootgesteld aan armoede, discriminatie en geweld, waardoor het extra moeilijk is om zich aan te passen aan een veranderend klimaat.

    Daarom voeren wij actie voor klimaatrechtvaardigheid: omdat klimaatzorg ook mensenwerk is.

    Greenpeace & SDG 13 – Klimaatactie

    Greenpeace strijdt wereldwijd tegen klimaatverandering, in lijn met SDG 13 van de Verenigde Naties: “Neem dringend actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden.”

    Wat doet Greenpeace?

    •  Meer hernieuwbare energie: Pleit voor wind- en zonne-energie.

    •  Protest en actie: Vreedzame acties om druk te zetten op regeringen en bedrijven.

    • Onderzoek: Rapporteert over de grootste vervuilers en hun impact.

    Doel:

    De opwarming van de aarde beperken tot maximaal 1,5°C en zorgen voor een eerlijke, duurzame toekomst.

    Greenpeace en de connectie met de sdg’s

    “Greenpeace is een wereldwijde milieuorganisatie die zich inzet voor een groene en vreedzame toekomst. Wat veel mensen niet weten, is dat hun werk nauw aansluit bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, ook wel de SDG’s genoemd. Deze 17 doelen vormen samen een mondiale agenda om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering tegen te gaan vóór 2030.” Hieronder een overzicht van de sdg’s waar greenpeace de meeste aansluiting mee heeft.

    Klimaatactie – SDG 13

    “Een van de belangrijkste SDG’s waar Greenpeace aan bijdraagt is SDG 13: Klimaatactie. Ze voeren wereldwijd campagnes tegen de vervuiling door fossiele brandstoffen, en zetten zich in voor een snelle overstap naar schone energie zoals zon en wind. Denk bijvoorbeeld aan acties tegen oliebedrijven of protesten bij klimaatconferenties.”

    Bescherming van oceanen – SDG 14

    “Greenpeace strijdt ook voor de bescherming van onze oceanen. Ze voeren actie tegen overbevissing, tegen de plasticsoep en pleiten voor het instellen van grote beschermde zeegebieden. Hiermee dragen ze direct bij aan SDG 14: Leven in het water.”

    Bescherming van bossen en biodiversiteit – SDG 15

    “Een ander speerpunt is het beschermen van bossen, zoals het Amazonegebied. Greenpeace legt de verbinding tussen ontbossing, landbouwindustrie en klimaatverandering. Ze werken ook aan het behoud van bedreigde diersoorten. Dit sluit aan bij SDG 15: Leven op het land.”

    Duurzame consumptie – SDG 12

    “Via campagnes tegen plastic en fast fashion richt Greenpeace zich op onze consumptiepatronen. Ze willen dat bedrijven verantwoordelijker omgaan met grondstoffen en minder afval produceren. Dit past perfect binnen SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie.”

    Andere doelen

    “Ook andere SDG’s worden geraakt, zoals SDG 7 (Betaalbare en duurzame energie), SDG 6 (Schoon water), en zelfs SDG 3 (Gezondheid), omdat milieuvervuiling ook onze gezondheid bedreigt.”

    Conclusie

    “Hoewel Greenpeace geen officiële partner is van de Verenigde Naties, werkt de organisatie wel in lijn met veel van deze doelen. Hun acties, rapporten en campagnes helpen om de SDG’s onder de aandacht te brengen én om echte verandering af te dwingen.”

;